torsdag den 16. juni 2011

Nu breder hylden....


"Nu breder Hylden de svale Hænder mod Sommermaanen..."
Sådan skrev Johannes V. Jensen i 1910, og det forunderlige sker hvert år, at hylden bebuder sommer og lange, lyse nætter med sine hvide skærmblomster. Det er lige nu, og den blomstrer så kort, så jeg løber ud i haven med mit store dejfad og fylder det med hvide skærme - for jeg vil have hyldeblomstsaft i glasset.


Hyldeblomstsaft (ca 1½ liter færdig saft):
  • 20 skærme hyld
  • 25 gr. citronsyre
  • 800 gr. rørsukker
  • 1 øko. citron i skiver
  • 1 liter kogende vand
  • Flydende atamon
Skærmene lægges i en stor skål. Sukker, citronsyre og citroner tilsættes, og det hele overhældes med 1 liter kogende vand. Rør forsigtigt i blandingen til sukkeret er opløst, og stil det et køligt, mørkt sted med låg på 3-4 dage. Rør i blandingen hver dag.


Efter 3-4 dage sies saften gennem et tæt klæde og hældes på flasker, som er skyllet med 1 del atamon og 4 dele varmt vand. Jeg plejer at fryse det meste ned med det samme i halvliters flasker og så tage én flaske op af gangen.


Hvis der er 2, som er gode venner, så er det hyld og jordbær. Så hvis du - mod al forventning - skulle blive træt af hyldeblomstsaft, så kan jeg varmt anbefale:

Jordbær-/hyldesorbet:
  • Blend en bakke friske jordbær med lige dele koncentreret hyldeblomstsaft og vand.
  • Vend 1 stiftpisket,  pasteuriseret æggehvide i blandingen.
  • Køres i ismaskinen eller indfryses under jævnlig  omrøring i en almindelig fryser.
Husk også at mikse drinks med hyld, hvidvin, danskvand og gin - og en kvist citronmelisse fordi det er fest og sommer :-)

Hvis man glemmer en enkelt flaske hyldeblomstsaft i sin fryser og først finder den ved juletid (man bliver så røverglad for en hilsen fra sommeren), så må og skal man lave:

Hvid glögg med hyldeblomst:
  •  3 dl. hyldeblomstkoncentrat
  • 1 flækket vanillestang
  • 8 hele nelliker
  • 1 lille stykke ingefær i skiver
  • 1 flaske hvidvin
  • Evt. mørk rom  - eller lad mandler og rosiner trække i rom natten over
Lad hyld trække med vanille, nelliker og ingefær til dagen efter. Tilsæt hvidvin og evt. rom og varm op (ikke koge). Serveres med mandler og rosiner.
 
Og så er det ellers bare ud i sommeren og plukke hyld.
 
Enjoy!!








Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med kommentarer. Altid dejligt at vide, at der er nogen på den anden side af skærmen.